2008, Δεκέμβριος, Ημερίδα στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης & Ταξινόμησης Εδαφών (ΙΧΤΕΛ),ΕΘΙΑΓΕ, Λάρισα

05Στις 18 Δεκεμβρίου 2008 διοργανώθηκε στο ΙΧΤΕΛ στη Λάρισα ημερίδα στην οποία παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του έργου:

“Ενίσχυση της υφιστάμενης υποδομής του εργαστηρίου αναλύσεως εδαφών του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης & Ταξινόμησης Εδαφών (ΙΧΤΕΛ) του ΕΘΙΑΓΕ για την παροχή υπηρεσιών φυσικοχημικών δοκιμών σε εδάφη. Διαπίστευση δοκιμών κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025.”

 

Στην ημερίδα, παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις:

  • Η Αγροτική Έρευνα στην Ελλάδα και ο ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ, από την Αναπληρώτρια Γενικού Διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ κ. Μαρία Μαλικουτσάκη – Μαθιούδη.
  • Το έδαφος και η προοπτική του στη σύγχρονη εποχή, από τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Γιάσογλου.
  • Τα αντικείμενα και οι δραστηριότητες του ΙΧΤΕΛ – Σημασία του έργου διαπίστευσης του Εργαστηρίου, από τον Δρα Χρίστο Τσαντήλα, Γεωπόνο, Εδαφολόγο, Διευθυντή του ΙΧΤΕΛ.
  • Διαπίστευση Εργαστηρίου ΙΧΤΕΛ κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025, από τον κ. Μιχαήλ Λολίδη, διπλ. Μηχ. Μηχανικό, Σύμβουλο Ποιότητας& Παραγωγικότητας του οργανισμού  NORIAKI KANO  LABORATORIES
  • Ανασκόπηση Πορείας Έργου – Πεδίο Διαπίστευσης του Εργαστηρίου, από τους Θεόδωρο Μητσιμπόνα, Χημικό, υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας και τον Μιλτιάδη Τζιουβαλέκα, Χηµικό Μηχανικό, Τεχνικό Υπεύθυνο του Εργαστηρίου.

Οι στόχοι του έργου ήταν η ενίσχυση της υποδομής του εργαστηρίου του ΙΧΤΕΛ, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριοποίησής του στον τομέα των οργανικών ενώσεων που αποτελούν επικίνδυνους ρύπους, όπως είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο έδαφος και στα νερά και η διαπίστευση του εργαστηρίου κατά ISO 17025 στον προσδιορισμό δύο φυτοφαρμάκων, της ατραζίνης και του 1,2-διβρωμοαιθανίου και τεσσάρων ανόργανων ουσιών, των θρεπτικών στοιχείων σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χαλκός με μεθόδους διεθνώς αποδεκτές.

Έτσι σήμερα το εργαστήριο του ΙΧΤΕΛ είναι σε θέση ακολουθώντας τους κανόνες του ISO 17025 να προσδιορίζει βασικές ιδιότητες των εδαφών και νερών που σχετίζονται με τη γονιμότητα και την ποιότητά τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τοπικές υπηρεσίες Δήμων, Αγροτικών Ενώσεων, του ΤΕΙ Λάρισας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων μονάδων του ΕΘΙΑΓΕ και πολιτών.